Doplňkový sortiment

Brusinky

  • Brusinky jsou nejen velice chutné, ale také velmi zdravé. Brusinky tvořily a stále tvoří významnou součást jídelníčku „severních“ národů. Jejich objeviteli však byli před více než 300 lety Indiáni, kteří bobule používali k hojení ran a zmírňování bolestí. Tyto bobulovité plody mají skutečně spousty pozitivních vlivů na náš organismus. Obsahují velkému množství vitaminu C, Vitamin A pro zdravé oči, vitamin E pro zpomalení stárnutí a vitamin D pro nervový systém a plodnost. Antioxidanty pomáhají chránit buňky před volnými radikály. Obsažená vláknina je důležitá na zažívání, snižování cholesterolu a napomáhá při snižování váhy. Díky látce Proantokyanid, která zabraňuje usazení bakterií na sliznicích, jsou skvělým pomocníkem při boji s infekcí močových cest nebo s tvorbou vředů.  Možno brusinky užívat i při léčbě cukrovky a nemocech žlučníku. Použití: Samotné nebo přidejte do cereálií nebo ovesných vloček. Hodí se i na pečení a do dezertů.
  • Složení: Brusinky, cukr, slunečnicový olej, bezinkový koncentrát, kyselina citronová. Může obsahovat stopy celeru, hořčice a sezamu.

 Černucha setá

  • Tato jednoletá rostlina pochází ze Středního východu a jižní Evropy. Semena černuchy se někdy nesprávně nazývají černý kmín. Jako koření se hojně používá v Turecku, Libanonu, Iránu a Indii. Rozemletá semena uvolňují jemnou vůni podobnou oreganu. V Turecku se používá jako koření na chléb. Černucha je také významnou léčivou rostlinou islámského světa, její semena se používají například k odstranění bolesti břicha a hlavy.

Goji – Kustovnice čínská

  • Goji jsou sušené plody Kustovnice čínské. Chutí připomínají něco mezi brusinkou, jablkem a šípkem. Goji rostou v úrodné půdě himalájských podhůří na středně velkých keřích. Celý proces pěstování a zpracování je velice šetrný a vyhýbá se umělému dosoušení a jakémukoliv použití chemikálií. Tím je dosaženo maximálního zachování jejich nejvyšší možné nutriční hodnoty. Goji se mohou konzumovat přímo nebo je možné je nechat změknout ve vodě a použít jako známé rozinky. Z nutričního hlediska jsou Goji s největší pravděpodobností tím nejhodnotnějším ovocem vůbec. Obsahují více než 15% bílkovin, 18 druhů aminokyselin a až 21 stop. prvků. Jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů karoteniodů (beta karoten), obsahuje vitaminy C, B1, B2, B6 a E. Díky tomuto složení pomáhá harmonizovat činnost jater a ledvin, posiluje obranyschopnost a imunitu organismu, zlepšuje krvetvorbu a pomáhá snižovat krevní tlak, posiluje zrak, uklidňuje podrážděné oči, zlepšuje ostrost vidění a paměť, dodává energii.

    Výživové hodnoty na 100g: energetická hodnota 1500 kj/359kcal, tuky 0,5g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,07g, sacharidy 68g, z toho cukry 54g, bílkoviny 14,3g, sůl méně než 0,03 g.

    Složení: Kustovnice čínská. Může obsahovat stopy sezamu.

Himálajská sůl jemná

  • Himálajská sůl je jedna z nejčistějších přírodních solí. Je 100% přírodní a její růžová barva značí vysoké množství železa, hořčíku a dalších 25 minerálních látek důležitých pro správnou funkci mnoha orgánů a nervů. Používá se k dochucování teplých i studených pokrmů stejně jako běžná sůl. Lze ji použít do mlýnku. Dále je vhodná do koupele nebo k inhalaci.

    Složení: 100% přírodní krystalická sůl s minerály

Himálajská sůl hrubozrnná

  • Himálajská sůl je jedna z nejčistějších přírodních solí. Je 100% přírodní a její růžová barva značí vysoké množství železa, hořčíku a dalších 25 minerálních látek důležitých pro správnou funkci mnoha orgánů a nervů. Používá se k dochucování teplých i studených pokrmů stejně jako běžná sůl. Lze ji použít do mlýnku. Dále je vhodná do koupele nebo k inhalaci.

    Složení: 100% přírodní krystalická sůl s minerály

Chia semínka

  • Chia semínka se stávají fenoménem posledních let v oblasti zdravé výživy. Sportovci si je nemohou vynachválit, ale užitek z nich může poznat každý z nás.

    Zázračná semínka CHIA – SALVIA HISPANCIA neboli česky ŠALVĚJ HISPÁNSKÁ byla používána již v dávných dobách bájnými Aztéky, jenž byli známi svojí sílou a vytrvalostí. Dokonce se Chia semínka používala jako platidlo, což je důkazem toho, jak byla Chia semínka již v dobách před našim letopočtem velmi ceněná a vzácná potravina. Dnes je Chia považována za superpotravinu k nezaplacení.

    V dnešním světě se CHIA dostává čím dál více do povědomí po celém světě. A to díky objevům dalších a dalších pozitivních účinků na lidský organismus. Prokázáno je, že Chia obsahují proteiny, kvalitní sacharidy, železo, fosfor, zinek, magnesium, vlákninu, antioxidanty, omega 3 mastné kyseliny, vápník – toho obsahují až 5 x více než mléko, jenž je navíc lehčeji stravitelný než vápník v mléku.

    Když nasypeme Chia semínka do vody, vytvoří se kolem nich průhledný povlak, jakýsi gel, který je velmi lehce stravitelný. Chia jsou hydrofilní – absorbují velké množství vody a dokáží se zvětšit až 12x. Tento jev dělá z Chia semínek výborného pomocníka při hubnutí – zaplní žaludek a snižují pak pocit hladu. Údajně také konzumací Chia semínek dochází ke snížení hladiny cukru v krvi, což ocení zejména diabetici a lidé při dietách. A má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.

    Ne nadarmo se Chia semínkům přezdívá „SEMÍNKA BĚŽCŮ“. Stala se oblíbenou součástí každodenní stravy sportovců, protože dodává přírodní dávku energie a navíc díky velké dávce vápníku posiluje kosti.

    Chia semínka mohou být součástí nejrůznějších nápojů, ale také potravin, přidávají se třeba do müsli, jogurtů, salátů nebo kaší. Chuťově rozhodně žádný nápoj ani pokrm nezkazí, jelikož jsou téměř bez chuti. A ač neútočí nijak rafinovaně na naše chuťové pohárky,  o to dokonalejší je jejich účinek na naše zdraví.

  • Upozornění: denní příjem max. 15 g.

     

    Složení: Chia semínka. Může obsahovat stopy sezamu.

Jádra tykve

  • Semena tykve jsou používány jako nejlepší přírodní zdroj zinku, který je potřebný pro stavbu kostí a všech tkání v těle. Jsou zdrojem vitamínů A, E, D, B1, B2, B3, B5, B6, B12 a kyseliny listové. Z minerálů obsahují zejména zinek, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen, draslík. Dýňová semínka mají chuť jemně oříškovou. Účinky dýňového semínka: příznivě působí na prostatu, přírodní zdroj tryptofanu (ovlivňuje dobrou náladu), snižuje hladinu cholesterolu, pomáhají růstu nehtů a vlasů, působí pozitivně na trávící systém, brání padání vlasů, ideální když tělo potřebuje doplnit zinek, povzbuzuje krevní oběh, působí proti střevním cizopasníkům, podporuje činnost ledvin, působí močopudně, urychluje regeneraci tkání při ekzému, psoriáze (lupénce) a dermatitidě, detoxikace střev, jako podpora při ateroskleróze, revmatismu a dně. Doporučenná denní dávka: 1 polévková lžíce.
  • Použití: dýňová semínka se dobře rozžvýkají, lze je přidávat do polévky, mletého masa, pražit na suché pánvi se solí (zdravá alternativa různých chipsů), do ovocných i zeleninových salátů, moučníků, doma pečeného chleba.
  • Složení: Jádra tykve. Může obsahovat stopy celeru, hořčice a sezamu.

Lněná semínka

  • Lněná semínka jsou plodem lnu setého. Vynikají svým cenným obsahem řady biologicky aktivních látek – jde o nenasycenné mastné kyseliny (Omega 3 a Omega 6), niacin, lecitin, lignan, inulin, fytoestrogeny, vitamíny, minerály a enzymy.Mají významné pozitivní účinky na lidské zdraví. Podporují správné zažívání, čistí střeva, játra a ledviny, příznivě působí na kardiovaskulární a pohybový systém. Celá semínka jsou však pro lidský organismus nestravitelná a vždy je tedy třeba je rozkousat. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka jsou 2 polévkové lžíce. Lněná semínka bývají v chlebu, v houskách, může se jimi posypat müsli, dát do jogurtu, tvarohu či na salát.
  • Složení: Lněná semínka. Může obsahovat stopy celeru, hořčice a lepku.

Sezamové semínko

  • Sezamová semínka jsou považována za jedny z nejzdravějších semínek vůbec. Díky vysokému obsahu karotenu v kombinaci s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou vynikajícím lékem na choroby očí, sliznic, kůže, nehtů a vlasů. Jsou velmi prospěšná k prevenci a léčbě osteoporózy, osteomalacie, zlomenin kostí, chrupavek, páteře a zubů. Vysoký obsah vitamínů B, hořčíku, fosforu a vápníku je hodně prospěšný na nervy. Sezamová semínka jsou tedy výborným lékem na neurózy, deprese a psychózy. Jsou prospěšná především sportovcům, studentům a těžce pracujícím. Zvyšují imunitu a výrazně zlepšují látkovou přeměnu. Zvlhčují sliznici střev, pomáhají tedy při zácpě. Zmírňují příznaky menopauzy. Sezam je vysoce prospěšný těhotným a kojícím ženám.
  • Použít je můžete jako zdravou dekoraci pečiva, přidat ho do různých omelet, salátů nebo masových specialit (především z kuřecího nebo rybího masa), kterým dodá exotický šmrnc.
  • Složení: Sezamové semínko. Může obsahovat stopy celeru a hořčice.

Skořicový třtinový cukr

  • Výborný pro ochucení jablečného pyré, pečení ovocných moučníků, sladkých kaší, lívanců, palačinek, hruškových či švestkových kompotů, jogurtů a některých nápojů – např. svařené víno.
  • Složení: Přírodní třtinový cukr, Skořice mletá 15%.

Slunečnice semena

  • Slunečnicová semínka jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu E a také komplexu vitamínů B. Jsou doslova nabité i důležitými minerály, obsahují zejména štědré množství hořčíku, železa, fosforu, zinku, vápníku a selenu. Účinky: semena slunečnice neutralizují škodlivé působení volných radikálů, takže zpomalují proces stárnutí. Hořčík v nich obsažený mírní migrénu a astma. Působí preventivně proti obávaným kardiovaskulárním chorobám, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, uklidňují rozbouřené nervy. Zlepšují stav pokožky a sliznic obecně. Konzumace semínek slunečnice se doporučuje při kožních problémech, kam patří ekzém, popraskaná suchá kůže. Selen pomáhá zlepšit stav pokožky, brzdí šedivění vlasů a posiluje nehty.
  • Použití: Můžeme je chroupat samotné nebo je přidat do jogurtů či kaší, pražit na suché pánvi se solí (zdravá alternativa různých chipsů). Výborně se hodí do zeleninových salátů a pečiva.
  • Složení: Slunečnice semena. Může obsahovat stopy celeru, hořčice a sezamu.

Stévie sladká

  • Cení se jí kvůli jejím léčivým účinkům a hlavně kvůli vysoké sladivosti. Stévie se používá především jako náhražka cukru, ale ve vyšší koncentraci může mít poněkud lékořicovou příchuť. Stevie jako sladidlo je na rozdíl od cukru téměř nekalorická, nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodná i pro diabetiky.