NOVINKY JARO 2014

PŘÍRODNÍ KOŘENÍ A HOUBY:

Jiří Červenka koření - leták novinky 2014ČERNUCHA SETÁ

Tato jednoletá rostlina pochází ze Středního východu a jižní Evropy. Semena černuchy se někdy nesprávně nazývají černý kmín. Jako koření se hojně používá v Turecku, Libanonu, Iránu a Indii. Rozemletá semena uvolňují jemnou vůni podobnou oreganu. V Turecku se používá jako koření na chléb. Černucha je také významnou léčivou rostlinou islámského světa, její semena se používají například k odstranění bolesti břicha a hlavy.

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ MLETÁ

Hlívu mletou lze přidávat do polévek, omáček, zeleninových i masových pokrmů,
na minutková jídla. Má pozitivní účinky proti bakteriálním a plísňovým chorobám, proti ekzémům, hemeroidům
a zvyšuje odolnost proti infekcím.

KOŘENÍCÍ SMĚSI:

FISH MASALA

Složení: Koriandr, zázvor, chilli, česnek, kurkuma, kmín římský, jedlá sůl (2,5%).
Pikantní ostrá indická kořenící směs určená na ryby, rožněné a dušené pokrmy.
Doporučujeme ji na začátku přípravy opražit na oleji.

CHICKEN MASALA

Složení: Zázvor, chilli, česnek, kurkuma, kardamom, fenykl, hřebíček, skořice, jedlá sůl, bobkový list, pepř, koriandr, římský kmín, muškátový květ, ořech, fenugreek, mango.
Ostrá indická kořenící směs vhodná na úpravu kuřecího masa pečením, vařením a dušením. Jemnější chuti docílíte, jestliže koření orestujete na olivovém oleji. Lze použít také k přípravě zeleninových pokrmů.

CHLEBOVÉ KOŘENÍ

Složení: Směs jednodruhového koření (koriandr mletý, kmín drcený, fenykl mletý) Směs vhodná do chlebového těsta

HABIBI

Složení: Paprika sladká, paprika ostrá, hořčice, česnek, cibule, chilli, pepř, koriandr, E 621, sůl(max. 23%).
Ostrá kořenící směs vhodná na přípravu všech druhů mas, na pečení, grilování i rožnění. Lze použít také na zvěřinu,
do omáček a dressingů.

HARISSA

Složení: chilli, česnek, kmín, kmín římský, koriandr, sůl 5%.
Velmi pálivá směs určená k přiostření mnoho druhů omáček, do gulášů, polévek, na grilované maso, do minutkových pokrmů.

KAPR PO NOVOHRADSKU

Složení: Pšeničná mouka, paprika, česnek, kurkuma. OBSAHUJE LEPEK
Kořenící obalovací směs k přípravě jemně kořeněného kapra na tradiční novohradský způsob. Lze použít i na ostatní sladkovodní ryby na gril, pánev či pečení.

KOŘENÍ PĚTI VŮNÍ

Složení: Badyán, fenykl, hřebíček, sečuánský pepř a skořice v proměnlivých hmotnostních podílech. Je směs původem z Číny
a Vietnamu, která se používá k dochucení minutek z hovězího a drůbežího masa, ryb, sójového masa, dušené a restované zeleniny.

PAŠERÁK

Složení: Směs koření a zeleniny v proměnlivých hmotnostních podílech (sezamové semínko celé, tymián, oregano, paprika, kmín, cibule, kurkuma, koriandr mletý).
Směs koření se sezamovým semínkem na rožněné a grilované pokrmy z masa a zeleniny, do masových minutkových směsí,
na sójové maso, do omáček a šťáv, salátů a pomazánek.

PEČENÉ BRAMBORY

Složení: Sůl (max. 39%), česnek, cibule, paprika, kmín, petržel nať, bazalka, šalvěj, medvědí česnek.
Kořenící směs na pečené a grilované brambory ve slupce i bez, do zapečených francouzských brambor a dalších
bramborových pokrmů, vhodné také na grilovanou a dušenou zeleninu.

POMERANČOVÝ PEPŘ

Složení: Kůra citrusových plodů, rozmarýn, zelený pepř.
Pepřová kořenící směs s pomerančovou kůrou vhodná do salátů, na pečenou kachnu či kuře, můžeme použít i na steaky z vepřového i hovězího masa, výtečně chutná na steakách z lososa i jiných ryb. Vhodné i do sladkokyselých a smetanových omáček.

RYBÍ SPECIALITY

Složení: Sůl max. 42 %, E621, sušená cibule, hořčice bílá mletá, cukr, petržel, bobkový list, kurkuma, pepř černý mletý, chilli mleté, koprová nať, pažitka, protispékavá látka E341.
Směs vhodná pro přípravu všech druhů sladkovodních ryb na grilu, pánvi či na pečené ryby.